A to ci pasztet!

 |  Written by Animela  |  4
Składniki na jedną standardową blaszkę keksową (30 cm u podstawy), wymazaną masłem i posypaną bułką tartą (domową, przesianą - to ważne).

Składniki:

1 kg chudego surowego boczku bez kości i skóry, pół kilograma wątroby (ja użyłam wieprzowej), 2 jajka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka tłuszczu do smażenia (rewelacyjny jest smalec gęsi lub kaczy), kilka ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, sól, pieprz, odrobina gałki muszkotołowej, sos sojowy (opcjonalnie, ale podnosi smak - może też być marmite)

Wykonanie:

Cebulę obieramy, niedbale kroimy i wrzucamy do rondla na średnio rozgrzany tłuszcz, dorzucając szczyptę soli; smażymy, aż się zażółci. Dodajemy umyty, osuszony boczek pokrojony w kawałki oraz przyprawy (poza pieprzem), przykrywamy i dusimy około godziny. Wówczas dodajemy wątrobę - umytą, osuszoną, pokrojoną w kawałki, oraz obrany czosnek. Wyjmujemy przyprawy, mięso przestudzamy.
Następnie mielimy mięso przez oczka pasztetowe co najmniej dwa razy (ja mielę trzy, ale to straszna robota, przyznaję). Nie odlewamy sosu - dodamy go do masy pasztetowej! Opcjonalnie możemy mięso zblendować, ale bardzo dokładnie, by nie było nawet najmniejszej grudki - pasztet MUSI być jedwabiście gładki!
W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy masę mięsną wraz z sosem, dodajemy pieprz, bułkę tartą (około szklanki), ewentualnie sos sojowy, i bardzo dokładnie mieszamy. Długo i dokładnie.
Masę pasztetową przekładamy do blaszki, którą wstawiamy do większej blachy, do któej nalewamy wrzątek  - tak do połowy wysokości keksówki.  Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy dokładnie przez godzinę. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i czekamy, aż wszystko przestygnie. Zimną keksówkę z pasztetem wkładamy do lodówki co najmniej na 3 godziny (a najlepiej na całą noc), po czym wyjmujemy pasztet z foremki.

 
5
5 (5)

4 Comments

Miecznik's picture

Miecznik
Gdy czytam przepis, czuję się głodny. Nie mam zdolności kulinarnych. Może żonie pokażę smiley
Jonathan's picture

Jonathan
kładzionej na dno formy? Topi się ona lekko w trakcie pieczenia nasączając pasztet od spodu tłuszczykiem :) 

Be careful what you wish for, cause it may come true.
Animela's picture

Animela
Często daję paski słoninki, ale w przypadku pasztetu z boczku uznałam to za niepotrzebną rozrzutność :)
Żonie koniecznie trzeba pokazać!
Danz's picture

Danz
Aż głodny się zrobiłem, jak wilk.smiley
Pozdrawiam.

Cytat:
Jeśli będziecie żądać tylko posłuszeństwa, to zgromadzicie wokół siebie samych durniów. 
Empedokles

Więcej notek tego samego Autora:

=>>