Zaczyna się Triduum paschalne
http://www.blog-n-roll.pl/pl/wielki-czwartek-pocz%C4%85tek-triduum#.U06y...
Przed pójściem na uroczyste nabożeństwa, lub po powrocie, przygotowujemy się także do wspólnego świętowania przy stole świątecznym, na zasadzie - coś dla ducha, to i coś dla ciała.
Na naszym stole, jak co roku na Wielkanoc, nie zabraknie tradycyjnej paschy.
Znajdujemy więc stary przepis. (Podaję w proporcji na średnią 12 osobową rodzinę)
Masło (prawdziwe) ½ kg
Cukier puder 1 szklanka
Żółtka z 4 jajek na twardo
Wanilia 1 laska
Migdały 1 szklanka
Utrzeć masło z żółtkami, cukrem pudrem, dodać twaróg i dokładnie wymieszać. Potem zmieszać z drobno pokrojonymi migdałami, bardzo drobno pokrojoną wanilią.
Włożyć masę do płóciennego woreczka i powiesić na noc, aby pozbyć się słodkiego płynu, który można potem użyć np. do ciasta. W salaterce udekorować resztą migdałów.
Teraz nastąpi lokowanie produktu :)
Można użyć twaróg sernikowy Luxamilk-Mlekovita lub twaróg garwoliński tłusty mielony OSM Garwolin.
3 Comments
@Tomasz A.S.
16 April, 2014 - 22:21
http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/mlekovita-nie-sklada-bron...
Pozdrawiam
@tł
16 April, 2014 - 21:12
To głodem ich wziąć, psubratów!
@Tomasz A.S.
16 April, 2014 - 22:23