Jutro Wielki Czwartek, zaczyna się Triduum paschalne

 |  Written by Tomasz A S  |  3

Zaczyna się Triduum paschalne

http://www.blog-n-roll.pl/pl/wielki-czwartek-pocz%C4%85tek-triduum#.U06y...

Przed pójściem na uroczyste nabożeństwa, lub po powrocie, przygotowujemy się także do wspólnego świętowania przy stole świątecznym, na zasadzie - coś dla ducha, to i coś dla ciała.


Na naszym stole, jak co roku na Wielkanoc, nie zabraknie tradycyjnej paschy.
Znajdujemy więc stary przepis. (Podaję w proporcji na średnią 12 osobową rodzinę)

Słodki ser mielony  1,0 kg

Masło  (prawdziwe)   ½ kg

Cukier puder          1 szklanka

Żółtka z 4 jajek na twardo

Wanilia                 1 laska

Migdały                1 szklanka

Utrzeć masło z żółtkami, cukrem pudrem,  dodać twaróg i dokładnie wymieszać. Potem zmieszać z drobno pokrojonymi migdałami, bardzo drobno pokrojoną wanilią.
Włożyć masę do płóciennego woreczka i powiesić na noc, aby pozbyć się słodkiego płynu, który można potem użyć np. do ciasta. W salaterce udekorować resztą migdałów.


Teraz nastąpi lokowanie produktu :)
Można użyć twaróg sernikowy Luxamilk-Mlekovita lub twaróg garwoliński tłusty mielony OSM Garwolin.

0
Brak głosów

3 Comments

Więcej notek tego samego Autora:

=>>