A to ci pasztet!

 |  Written by Animela  |  4
Składniki na jedną standardową blaszkę keksową (30 cm u podstawy), wymazaną masłem i posypaną bułką tartą (domową, przesianą - to ważne).

Składniki:

1 kg chudego surowego boczku bez kości i skóry, pół kilograma wątroby (ja użyłam wieprzowej), 2 jajka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka tłuszczu do smażenia (rewelacyjny jest smalec gęsi lub kaczy), kilka ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, sól, pieprz, odrobina gałki muszkotołowej, sos sojowy (opcjonalnie, ale podnosi smak - może też być marmite)

Wykonanie:

Cebulę obieramy, niedbale kroimy i wrzucamy do rondla na średnio rozgrzany tłuszcz, dorzucając szczyptę soli; smażymy, aż się zażółci. Dodajemy umyty, osuszony boczek pokrojony w kawałki oraz przyprawy (poza pieprzem), przykrywamy i dusimy około godziny. Wówczas dodajemy wątrobę - umytą, osuszoną, pokrojoną w kawałki, oraz obrany czosnek. Wyjmujemy przyprawy, mięso przestudzamy.
Następnie mielimy mięso przez oczka pasztetowe co najmniej dwa razy (ja mielę trzy, ale to straszna robota, przyznaję). Nie odlewamy sosu - dodamy go do masy pasztetowej! Opcjonalnie możemy mięso zblendować, ale bardzo dokładnie, by nie było nawet najmniejszej grudki - pasztet MUSI być jedwabiście gładki!
W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy masę mięsną wraz z sosem, dodajemy pieprz, bułkę tartą (około szklanki), ewentualnie sos sojowy, i bardzo dokładnie mieszamy. Długo i dokładnie.
Masę pasztetową przekładamy do blaszki, którą wstawiamy do większej blachy, do któej nalewamy wrzątek  - tak do połowy wysokości keksówki.  Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy dokładnie przez godzinę. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i czekamy, aż wszystko przestygnie. Zimną keksówkę z pasztetem wkładamy do lodówki co najmniej na 3 godziny (a najlepiej na całą noc), po czym wyjmujemy pasztet z foremki.

 
5
5 (5)

4 Comments

Obrazek użytkownika Miecznik

Miecznik
Gdy czytam przepis, czuję się głodny. Nie mam zdolności kulinarnych. Może żonie pokażę smiley
Obrazek użytkownika Jonathan

Jonathan
kładzionej na dno formy? Topi się ona lekko w trakcie pieczenia nasączając pasztet od spodu tłuszczykiem :) 

Be careful what you wish for, cause it may come true.
Obrazek użytkownika Animela

Animela
Często daję paski słoninki, ale w przypadku pasztetu z boczku uznałam to za niepotrzebną rozrzutność :)
Żonie koniecznie trzeba pokazać!
Obrazek użytkownika Danz

Danz
Aż głodny się zrobiłem, jak wilk.smiley
Pozdrawiam.

Cytat:
Jeśli będziecie żądać tylko posłuszeństwa, to zgromadzicie wokół siebie samych durniów. 
Empedokles

Więcej notek tego samego Autora:

=>>