Wereszczaka

 |  Written by Animela  |  10

Wereszczaka

Jakbym napisała, że chodzi o białą kiełbasę, to pies z kulawą nogą by się nie zainteresował, a jest to przepis z gatunku wybitnych Naprawdę. I nie tylko dlatego, że sama go wymyśliłam, od początku do końca ... Najprostszy i najlepszy przepis na białą kiełbasę - trzeba tylko kupić najlepszą białą kiełbasę ... a to jest o wiele trudniejsze, niż kupno dobrej kiełbasy wędzonej. Każdy sam musi znaleźć źródło i pilnować go, podlewając od czasu do czasu pochlebstwami, aby nie wyschło. Najgorsze jest dodanie zbyt wielu przypraw; a dzieje się tak zawsze, gdy mięso nie jest najwyższej jakości.

Składniki:

8 kawałków białej kiełbasy

2 duże cebule

łyżka tłuszczu (olej lub smalec - przykre to, ale w tym przypadku smalec jest lepszy. A już najlepszy - smalec z wędzonej słoniny. O!

szklanka rosołu

pieprz, sól, cukier, sok z cytryny albo dobry ocet

opcjonalnie - mała garść dobrych, soczystych, najlepiej zielonych, rodzynek

Sposób przygotowania (choć aż głupio pisać, tak to jest proste)

W garnku rozgrzewamy tłuszcza i smażymy na nim, na średnim ogniu, kiełbasę - aż do porządnego zrumienienia ze wszystkich stron. Uwaga - będzie wystrzałowo i aromatycznie, ale od czego mamy wiosnę i wyciągi? ... Rumianą kiełbasę przekładamy na talerz, a na tłuszczu, na małym ogniu, pod przykryciem szklimy cebulę (wiadomo - trochę to potrwa. Cebula obrana i niedbale pokrojona). Rumianą cebulę zalewamy rosołem (no - nie będę ściemniać: najlepiej, oczywiście, domowym, nie z kostki. Choć, oczywiście ... ale ja zawsze namawiam do robienia większej ilości rosołu i zamrażania w porcjach - czy do sosu, czy do zupy ... ale, oczywiście, wolnoć Tomu w swoim domku!), gotujemy jeszcze kilkanaście minut, po czym studzimy i miksujemy lub przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. Doprawiamy sokiem z cytryny, łyżeczką cukru i pieprzem (ewentualnie solą, ale to raczej opcja dla ludzi morza). Wkładamy kiełbasę, podgrzewamy na małym ogniu (ostrożnie, choć raczej nie powinno przywrzeć) do miękkości kiełbasek - pamiętając, że wcześniej były smażone.

Ja czasem dodaję trochę rodzynek; można też dodać łyżeczkę do kawy musztardy.

Jeśli ktoś zna lepszy przepis na białą kiełbasę, to niech mi po prostu wyśle pocztą. Kiełbasę, a potem - przepis :)

P.s. Tak - przyznaję, rzecz nie jest dietetyczna. Kiedyś próbowała odlewać tłuszcz po usmażeniu cebuli, ale jakoś się nie da. Ta skubana po prostu ZNEUTRALIZOWAŁA cały smalec ... Cóż - ostatecznie: kto lubi białą kiełbasę? ..Na pewno nie ja! A raz w roku można sobie pozwolić :)

5
5 (4)

10 Comments

Obrazek użytkownika katarzyna.tarnawska

katarzyna.tarnawska
Moja Mamcia robiła fantastyczną białą kiełbasę w szarym sosie. Oczywiście najlepsza biała kiełbasa to podstawa!
Ale ja nie nauczyłam się, bo sądziłam, że tak będzie wiecznie. Niestety!
Czy znasz może taki przepis?
Pzdr!
Obrazek użytkownika Tomasz A S

Tomasz A S
Dużo prościej:

Bez cebuli
Posypać zmieloną kolendrą
a zamiast octu/rosołu
Kieliszek białego wina dry
lub 1/2 szklanki piwa

I upiec w piecyku kuchenki gazowej lub elektrycznej.

(jak powiedziałaś: wolnoć Tomku w swoim domku!}
 
Obrazek użytkownika krisp

krisp
Przeczytałem Twój przepis na białą kiełbasę śliniąc się jak ząbkujące niemowlę, przeklinając swoją 2 i półkrotnie poszerzoną wyobraźnię (mam certyfikat wink), bo i bez tego poszerzenia by się obyło.

Jeśli pozwolisz, zmodyfikuję trochę dietetyczną stronę tego smakowitego kulinarnego przedsięwzięcia.

Po pierwszo, żadnych olejów do smażenia, chyba że to olej kokosowy, czyli jedynie słuszny wśród olejów . W wysokiej temperaturze nie rozkłada się na różne badziewne elementa, zatruwające organizm osoby go spożywającej, w towarzystwie, na przyklad, bialej kiełbaski. smiley

Po wtóro, do smażenia można użyć masła klarowanego. Bez problemu dostaniesz je w każdym sklepie w pudełkach 0,5 lub 1 kg. O marce masełka nie wspominam, pomimo dręczącego mnie lokalnego patriotyzmu, ale wiadomo że masełko klarowane jest robione na Podlasiu.

Po tertio, smalec jest w całości OK, natomiast wszelkie namiastki sworzone przez specjalistów od zagospodarowania odpadów poprodukcyjnych, w formie utrwardzanych chemicznie substancji olejopochodnych, są do wywalenia do kosza natentychmiast, podobnie jak wszelkie margaryny, masła (?) roślinne i wszelkiej maści cud smarowidła dla zawałowców, "napakowane" (podobno) Omegą 3 również. Kanapkę z utwardzonym chemicznie podajemy jedynie zapowiadanym ostatnio "gościom" z błękitnej partii, którzy podobno mają nas nawiedzać w domach jeszcze przed wyborami prezydyckimi, lobbując za wyborem strażnika żyrandola z Budy Ruskiej. devil

Pozdrawiam smakowicie

krisp
Obrazek użytkownika Animela

Animela
Margaryn żadnych nie używam, oleju owszem - natomiast do białej kiełbasy stanowczo, jak widać, doradzałam smalec.
Masło klarowane robię sama, boż to i żadna robota, ale tu ono nie pasuje nijak.
Oleju kokosowego jakoś do tej pory nie używałam, bo godnie zastępuje go chyba olej z pestek winogron - ale kto wie. Kto wie ...
 
Obrazek użytkownika krisp

krisp
Oleju z pestek winogron unikamy jak ognia. rozkłada się na badziewne elementa. Informacje znajdziesz  w necie, jest dużo i z mądrymi wyjaśnieniami. Najlepszy i najbliższy prawdy jest poczciwy rzepakowy, a reszta - słowami Pana Wojtka Cejrowskiego - Won! wink

Pozdrawiam

krisp

Ps. Chodzi mi o oleje do smażenia. Na surowo oczywiście dobra oliwa z oliwek i olej lniany.
Obrazek użytkownika ro

ro
Nawet nie śmiałbym się z jakimiś pomysłami kulinarnymi wtrącać, ale...
OLEJ RZEPAKOWY WON!!!

Won! Roundup - herbicyd. Ale używany przede wszystkim do zamykania torebek nasiennych, zeby nie było strat przy zbiorach. Nie ulega biodegradacji. Firma Monsanto kłamała i zapłaciła karę za wprowadzanie w błąd. 

Olej rzepakowy won! Chyba że z własnej uprawy rzepaku i własnego pierwszego (i jedynego tłoczenia).

A smalec?
Ech, smalec... 
Żona nie pozwala - podobno mi szkodzi.

Więcej notek tego samego Autora:

=>>